mindful werken

De belangstelling voor mindful werken groeit gestaag en het wordt inmiddels in alle sectoren toegepast: onderwijs, brandweer, gevangeniswezen, gezondheidszorg, leger, politiek, bedrijfsleven… Zelfs op het World Economic Forum in Davos in januari 2018 begon de dag met een mindfulness-sessie van 30 minuten!

mindfulness effectief voor stressreductie en duurzame inzetbaarheid

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Circa 30% van het werk gerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress en dit percentage neemt alleen nog maar toe. Steeds vaker brengen bedrijven en organisaties mindfulness naar de werkvloer en maken het zelfs onderdeel van het HR-beleid. Mindfulness draagt bij aan werkplezier en veerkracht van medewerkers en het is wetenschappelijk bewezen effectief als het gaat om stresshantering en -reductie en duurzame inzetbaarheid van mensen.

mensen die mindful werken:

  • zijn zelfbewuster en vitaler
  • (h)erkennen stresssignalen
  • ervaren minder stress
  • werken met meer concentratie en aandacht
  • zijn creatiever (innovatie!) en productiever
  • communiceren beter
  • ervaren betere balans tussen werk en privé

mindful werken gaat over aandacht

Mindfulness gaat over opmerkzaamheid: alert waarnemen wat er op dit specifieke moment gebeurt. Vanuit een vriendelijke houding observeren wat er nu is of speelt, zonder er direct een oordeel over te hebben. Daar gaat mindfulness over.

 

Opmerkzamer zijn in het moment maakt medewerkers bewuster van hun gedachten, gevoelens en reactiepatronen in situaties en communicatie. Het maakt dat ze de zgn. automatische piloot in situaties en communicatie tijdig kunnen gaan (h)erkennen, waardoor er ruimte tussen impuls en respons kan ontstaan. Een gouden moment! Er ontstaat keuzevrijheid. In plaats van automatisch reageren wordt het mogelijk situaties bewust te beantwoorden. Een wereld van verschil.

kennismaken met mindfulness@workplace

Er valt veel over mindfulness te vertellen. Indien je meer wilt weten over de herkomst van de mindfulnesstrainingen in het Westen, lees dan onze blog hierover. Mindfulness eens ervaren kan ook zeer verhelderend zijn. Kies dan voor een workshop. Mindfulness laat zich best moeilijk in woorden vangen. Ervaren speelt hier een belangrijke rol. Een workshop is een mooie kennismaking met mindfulness in woord en daad.

een mindfulness@workplace training

Een mindfulnesstraining – ook wel aandachttraining of stressreductietraining genoemd – richt zich op het inzetten van de eigen kracht van medewerkers ter verbetering van de gezondheid en kwaliteit van leven en werken. Medewerkers ontwikkelen mindfulness vaardigheden door het doen van diverse aandachtoefeningen en -meditaties. Objecten van aandacht zijn dan: lichaam, gedachten, gevoelens, ademhaling, lichaamsbeweging en dagelijkse activiteiten. Het is een ervaringsgerichte training waarbij medewerkers praktische tools krijgen die direct op de werkvloer toepasbaar zijn.

Attention Please is mindfulness specialist en biedt (maat)trainingen in bedrijven en organisaties aan. Wij opereren landelijk en er is veel mogelijk. Klik hier voor een overzicht van onze mindfulnesstrainingen.